Daily Mail julkaisi artikkelin brittitutkimuksesta, jossa 1000:lta vastavihityltä morsiamelta kysyttiin, mitkä asiat omissa häissä eniten aiheuttivat stressiä. Päätin ottaa katsauksen näihin TOP-20 stressinaiheuttajiin ja antaa omat kommenttini puolesta ja vastaan.
Unwanted wedding guests (kutsumattomat vieraat tai vieraat, jotka on kutsuttu pakosta)
Kuokkavieraita suomalaisissa häissä harvoin nähdään, sillä häät järjestetään yleensä paikoissa, jonne vain kutsutut osaavat oikeaan aikaan tiensä löytää. Pakosti kutsuttuja vieraita meille ei tule, sillä saamme itse kaksin määritellä, keitä häihimme haluamme. Ennemmin stressiä aiheuttaa se, jos joudumme budjettisyistä jättämään joitakin kutsumatta..
Bridesmaids complaining about dresses (Mekoistaan valittavat kaasot/morsiusneidot)
Tämä ei stressaa yhtään, sillä ihanat kaasoni saavat itse päättää juhla-asustaan. Kohdallani taitaa sattua hyvin, sillä kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että mekko on maxi-pituinen ja väriltään häiden teeman mukainen (tällä hetkellä navy blue).
Negative comments about bride's choices (Negatiiviset kommentit morsiamen valinnoista)
Hmm. En oikein osaa tähän samaistua. Mutta jos kyseessä olisi esimerkiksi kommentit koristeluista, ei ne kohdistuisi yksinomaan vain minuun, sillä teemme lopulta kaikki päätökset yhdessä Kullan kanssa, mikäli hän haluaa päätöksiin osallistua. Kauhean vaikea ajatella kenenkään meidän häissä sanovan mitään tylyä, ehkä me suomalaiset vaan emme sitten sellaisia asioita kommentoi suureen ääneen, vaikka jostain asiasta ei häissä pitäisikään.. Joten ei stressaa.
Family politics due to step-parents (Perhepolitiikka, esim. vanhempien uudet puolisot paikalla)
Meillä tulee olemaan tällainen tilanne, mutta fiksuina aikuisina ihmisiä tästäkään ei pitäisi sen suurempaa asiaa tulla. Toki istumajärjestyksen kannalta asia mietityttää hieman valmiiksi, mutta eiköhän asianomaisilta voi suoraan myös kysyä asiasta.
Mother-in-law taking over (Anoppi ottaa vallan)
Voi ihana anoppi! Mua ei haittaisi ollenkaan, jos anoppikin vähän ottaisi alaa esim. hääohjelmassa. Häiden suunnittelussa tulemme varmasti tukeutumaan molempiin anoppeihin, mutta en huolestuisi siitä, että he alkaisivat tyrannisoimaan suunnitelmiamme.
Complains about the seating plan (Valitukset istumajärjestyksestä)
Tämä on kyllä yksi niistä aiheista, jotka tulevat aiheuttamaan jonkin asteista stressiä. Koska olen yli-innokas ja rakastan suunnittelua ja suunnitelmien konkretisoimista, tein jo viime viikolla istumajärjestyksen prototyypin. Halusin vain tietää, kuinka vaikeaa se sitten todellisuudessa onkaan. Suurimman osan alustavan vieraslistan vieraista sain sijoitettua hyvinkin hienosti, mutta muutamien sijoittaminen aiheutti päänvaivaa. Mietin paljon sitä, onko jokaisella omassa pöydässään joku, jonka kanssa viihtyy hyvin, mutta toisaalta myös sitä, ettei haittaa, jos pöydässä on uusiakin tuttavuuksia. Oli istumajärjestys sitten mikä tahansa, en taaskaan usko kenenkään tulevan siitä suoraan meille valittamaan.
Oletko lukenut jo postaukseni Ilmainen plaseerausohjelma?
Not enough help planning the wedding (Liian vähän apua/apulaisia häiden suunnittelussa)
Mulla on täysi luotto Kultaan, kaasoihin, bestmaneihin ja perheeseen, jotka varmasti kaikki tekevät oman osuutensa häiden järjestelyissä. Lisäksi uskon, että pystymme valitsemaan sellaisen hääkuvajan, pitopalvelun, hääbändin/DJ:n, jotka hoitavat osuutensa ammattimaisesti ja ylimääräistä huolta aiheuttamatta. Onneksi olen hääsuunnittelut aloittanut jo hyvissä ajoin, joten tiedän jo valmiiksi, missä asioissa tullaan tarvitsemaan apua.
A disappointing hen-do (Pettymys polttareihin)
Luotto kaasoihin nousee tässäkin. Etukäteen en stressaisi sitä, mitä jos petynkin. Kyllä ne naiset mut sen verran hyvin tuntee, että pettymys polttarien jälkeenkin taitaa jäädä kokematta. Ei mitään paineita siis S, N ja E! <3
A misbehaving bestman (Huonosti käyttäytyvä bestman)
Miedän tapauksessa bestmanit, 4kpl. Ja ne on niin ihania tyyppejä kaikki, etten huonosti käyttäytyviä niistä sais vääntämälläkään. Oon kuullut paljon niiden (kuin myös Kultani) hölmöilystä lapsuudessa/nuorena, joten kyllä ne sen osaa, mutta kunnollisia aikuisia niistä on lopulta tullu. Yhdet häät tässä porukassa tänä kesänä juhlittiin, enkä sielläkään huomannut minkäänlaista huonoa käytöstä.
Lisää kyseessä olevista häistä täällä.
Photos being tagged in Facebook (Vieraiden lataamat kuvat Facebookiin tai muuhun someen)
Mua ei henkilökohtaisesti haittaisi tämä, jos vain vieras pitää mielessään, että lataa sellaisen kuvan, jonka itsestäänkin voisi ladata. Tagaamisen, eli henkilöllisyyden liittämisen kuvaan voisi toki jättää sitten kuvassa esiityvän tehtäväksi. Meille olen ajatellut luoda oman hashtagin, jonka kanssa kuvia saa laittaa instagramiin, mutta pitää vielä miettiä asiaa tarkemmin.
The bridesmaids putting on weight (Kaasojen/morsiustyttöjen lihominen)
Tämä on kaason oma asia, johon en edes voisi vaikuttaa. Ei ole siis stressilistan kärjessä.
Pressure to look great in dress (Paine näyttää upealta hääpuvussa)
Pieni paineen poikanen siitä kyllä tuli, kun mekon ostin viime viikolla. Koko oli kyllä just eikä melkein, joten niissä mitoissa olisi pysyttävä tai niihin takaisin päästävä hääpäivään meneessä. Kalenteriin merkkasin nykyiset mittani (Kullan kehoituksesta), jotta pystyn hieman seuraamaan, missä mennään. Mekkoa kun en viitsisi päälle laittaa joka kuukausi.
Stories from the stag-do (Ei-niin-kivojen polttarijuttujen kertominen häissä)
Häissähän on usein tapana jollain tavalla käydä polttareita läpi. Tässä taas luotto kaasoihin ja bestmaneihin, sillä uskon, että he osaavat ensinnäkin järjestää sellaiset polttarit, että niistä voisi kertoa sukulaisille ja muille kutsuvieraille avoimesti ja toiseksi, jos polttareissa nyt sattuu jotain sellaista, ettei mummot ja papat siitä pitäisi, niistä ei häissä silloin mainittaisi.
Look in her best in professional photographs (Ammattilaisen ottamissa hääkuvissa onnistuminen)
En ehkä stressaisi sitä onnistumista vaan sitä, olemmeko valinneet oikean hääkuvaajan. Täytyy tosi tarkasti käydä läpi kuvaajan portfoliota, jotta saa kunnon kokonaiskuvan hänen tyylistään. Sitä todella voisin stressata, tuleeko kuvista tyyliltään ja tunnelmaltaan juuri sellaisia, kun olen unelmoinut. Toki tätä stressiä pystyy lievittämään sillä, että kuvaajan kanssa sovitaan tarkkaan, millaisia kuvia häistä ja potrettikuvista halutaan. Myös mm. häämeikki liittyy tähän samaan aiheeseen. Meikin tulisi olla todella kestävä ja kasvoihini sopiva, sillä se harmittaisi, jos jokaisessa kuvassa kaikki olisi muuten täydellisesti, mutta meikki ei olisi kestänyt kunnolla tai meikkivoide näyttäisi esim. liian vaalealta.
Choosing food everyone will like (Kaikille maistuvan ruuan/pitopalvelun valitseminen)
Tää onkin haastava. Kaikkiahan ei voi miellyttää, mutta valitsisin monipuolista ruokaa, jolloin jokainen löytäisi jotain mistä tykkää. Pitopalvelun kanssa yhdessä voisi pohtia, miten menusta saa sellaisen. Yleisesti ottaen pitopalveluruoat ovat kyllä hyviä, joten stressiä en aiheesta itselleni luo.
Bad weather (Huono sää)
Meillähän on häät helmikuussa, jolloin oletettavasti on paukkupakkaset, paljon lunta ja aurinkoista. Vuoden 2014 helmikuu oli kuitenkin lumeton ja leuto. Säästä ei ikinä tiedä, mitä tulee saamaan, joten stressaamisesta ei ole mitään hyötyä. Täytyy vaan toivoa parasta.
Aiheesta kertoo myös postaukseni Mitä jos hääpäivänä sataa?
Bridesmaid outshining the bride (Se, että kaasot/morsiusneidot ovat kauniimpia kuin morsian)
Minulle riittää, että erotun joukosta kauniilla valkoisella hääpuvullani, joten en stressaisi sitä, ovatko kaasoni kauniimpia kuin minä. Ajatus kuulostaa hieman bridezillamaiselta. En voi kaasoistani tehdä rumia, enkä haluaisikaan. Päin vastoin haluan, että heillä on kaunis meikki ja kampaus upean mekon lisäksi. Kuinka hyvältä näyttääkään, kun vierelläni seisovat naiset ovat kauniita!
Too many children coming to the wedding (Liian monta lasta häissä)
Lapsirakkaana ihmisenä (ja tulevana luokanopena) en huolestuisi, jos häissä olisi paljon lapsia. Heille tulee vain järjestää häihin sellaista tekemistä, että he viihtyvät eivätkä aiheuta hämminkiä. Erilaiset hääleikit, joihin lapsetkin voivat osallistua, ovat hyvä keino. Moni aikuinenhan ei haluaisi edes leikkeihin osallistua, joten ihanaahan se olisi seurata, kun lapset ovat leikeissä mukana. Hääjuhla on kuitenkin enemmän aikuisten- kuin lastenjuhla, joten jossain vaiheessa iltaa lapsiperheet lähtevät joko kokonaan pois tai lapset haetaan ja aikuiset jäävät juhlimaan. Meidän häihin saa tulla lapsia, joten en stressaa.
Wanting a better wedding than friend's (Halu järjestää paremmat häät, kuin ystävällä)
Tää on taas tätä amerikanmeininkiä. En ole koskaan kuullut suomalaisen sanovan, että haluaa paremmat häät, kuin jollain toisella. Häistä ei täällä (ainakaan vielä) ole onneksi tullut kilpavarustelua. Itse en puhuisi, että haluan järjestää paremmat vaan yhtä hyvät.
Not wanting guests to get bored (Vieraiden tylsistyminen häissä)
Viimeisenä stressinaiheuttaja, joka itselläni nousee kärkisijoille. Miten järjestää sellaiset häät, joissa on juuri sopiva määrä vapaata seurustelua, tilaa spontaaneille puheille ja esityksille, mutta myös järjestettyä ohjelmaa, eli leikkejä, musiikkia ja tanssia? Sen tiedän, että liika odottaminen saa vieraat tylsistymään, kuin myös liian pitkät ja monet puheet. Tylsistymisen ehkäisyyn täytyy siis ottaa hyvä plääni, mutta kuitenkin niin, etteivät vieraat hengästy liiasta ohjelmasta.
Olipas lista! Mutta näiden läpikäyminen kyllä avasi monta asiaa, ja pääsin ajattelemaan myös sellaisia asioita, jotka eivät aiemmin ole tulleet mieleeni. Mitä mieltä olet itse näistä?
Näistä kyllä tosiaan hieman paistaa läpi tuo jenkkimeininki, vaikka osa aiheuttanee stressiä myös minulle... Oon toisaalta koittanut tehdä asiat silleen, että ennen häitä ja häissä vois vaan rentoutua ja olla, stressaamatta vieraiden viihtyvyydestä ja ruuasta. Toki kaikkia ei voi miellyttää, ja jos joku tykkää valittaa niin varmasti myös valittamisen aihetta löytyy :D
VastaaPoistaEipä tullut kyllä stressattua suurinta osaa listalla olevista asioista. Hyvä niin! Muutenhan sitä olisi mennyt koko häähumina stressatessa. Istumajärjestyksen päätimme tehdä siten, että laitoimme tutut istumaan samoihin pöytäkuntiin. Emme tehneet erillisiä paikkakortteja vaan vieraat katsoivat pöytäkartasta missä pöydässä istuivat ja saivat itse valita istumapaikkansa. Se oli toimiva ratkaisu meillä.
VastaaPoista