22 syyskuuta 2014

Jan Sundman Photography ja hääkuvausarvonta

Heipparallaa ja iloista alkanutta syysviikkoa! Täällä on omat hääsuunnitelmat jääneet hetkeksi taka-alalle, sillä opinnot ja muut syyskiireet vievät ajatuksia muualle. Nyt kuitenkin viimeviikkoisten ihanien kelien voimavaroilla jaksaa tätä hieman harmaampaa ja sateisempaa viikkoa aloitella. Ja mikäs sen parempaa, kuin kertoa teille eräästä kaverista, jonka tapasin ystävieni kihlajaisissa. Lyhyesti esiteltynä: Jan Sundman, häävalokuvaaja. Kehittelimme hieman yhteistyötä ja tässä lopputulos, s'il vous plait! (: 
 
Jan Sundman Photography
Mistä innostus (hää)valokuvaamiseen?
Innostuin hääkuvauksesta hieman sattuman kautta kesällä 2010. Tuttavani kuvaili silloin ensimmäisiä hääjuhliaan ja se maailma näytti mielenkiintoiselta. Serkkuni oli tuona vuonna menossa naimisiin, ja kysyin häneltä, olisiko minun häävieraana mahdollisuus koittaa taltioida myös päivän tapahtumia kuviin. He innostuivat ideasta heti, ja kuvasinkin lopulta koko päivän vihkimisestä potrettien kautta illan vauhdikkaisiin tansseihin asti.

Päivä oli kokemuksena opettava, mutta ennen kaikkea innostava. Vain muutama viikko häiden jälkeen juhlavieraanana ollut pariskunta otti minuun yhteyttä ja tiedusteli, olisinko halukas kuvaamaan myös heidän hääpäivänsä seuraavana kesänä. Siitä alkoi vielä toistaiseksi melko lyhyt, mutta mieluisa tieni hääkuvaajana.

Jan Sundman Photography
Kuvaile kuvaustyyliäsi.
Pehmeä, lämmin ja valoisa. Ennen kaikkea dokumentoiva. Minulle hääkuvaajana on tärkeää, että asiakas saa päivästä sellaisen kuvadokumentin, josta käy ilmi kaikki olennaiset päivän tapahtumat. En halua omilla toimillani vaikuttaa päivän tapahtumiin, joten pysyttelen mieluummin taka-alalla kuin keskipisteenä. Ainoan poikkeuksen tekevät luonnollisesti potrettikuvat. Ne ovat mielestäni päivän tärkeimmät otokset, ja niiden onnistumiseen haluan luonnollisesti panostaa kaikkein eniten.

Jos onnistunut potrettikuva vaatii kilometrin samoamisen metsän siimekseen tai kahlaamisen kypsällä elokuisella ohrapellolla, se tehdään. Tietysti paras potrettikuva syntyy, kun kuvaajan ja kuvattavien välillä on yhteisymmärrys. Ideat pitää syntyä yhdessä, muuten menee helposti metsään.
Yksi kuvaustyylini tukijaloista on luonnonvalo. Jos päivä on mahdollista kuvata aamun valmisteluista illan viimeisiin tansseihin asti pelkästään luonnon tai juhlapaikan tarjoamalla valolla, teen sen. Mielestäni luonnonvalo on kaikessa haastavuudessaan paras valo, ja haluan opetella sen hyödyntämistä työssäni vuosi vuodelta. Välillä se vaatii enemmän liikkumista ja etukäteen miettimistä, mutta se on myös sen arvoista. Aina toki pelkästään luonnonvaloon tukeutuminen ei ole mahdollista, jolloin on pakko turvautua lisävaloon. Silloinkin pyrin käyttämään extravaloa hillitysti niin, ettei kuvausmiljöön tarjoama valo jäisi aivan taka-alalle.
Jan Sundman Photography
 Millaisista asioista innostut kuvatessasi hääpäivänä?
Ihmisistä, miljööstä ja valosta. Ihmiset tekevät hääjuhlan, ja parhaimmillaan kuvauspäivä on myös minulle yhtä juhlaa. Olen kuvannut ikimuistoisen hääjuhlan niin työväentalolla pienessä varsinaissuomalaisessa kylässä kuin merenrantahuvilalla Helsingissä. Kumpaakin juhlapaikkaa yhdistivät loistavat ihmiset ja aito rakkauden hehku, jolloin ei ole väliä, missä juhlia vietetään.
Ihmiset luovat myös tunteet, joita pyrin tallentamaan kuvillani. Paraskaan valo tai miljöö ei tee ikimuistoista kuvaa ilman tunnetta. Morsiamen äidin kyyneleet, sulhasen puhe tai vaikka häävalssin päättävä suudelma ovat usein niin tunteikkaita hetkiä, että yksi kuva voi todellakin kertoa tilanteesta enemmän kuin tuhat sanaa. Ja kun sellaisen tilanteen saa vielä tallennettua muistikortille, on yksi päivän tavoitteista täytetty.
Ihmiset luovat ideoita. Paras potrettikuva syntyy usein silloin, kun hääparilla on ollut jo valmiiksi jokin visio siitä, minkälainen kuva voisi olla heidän tyylisensä. Taitavinkaan häävalokuvaaja ei voi soveltaa samoja ideoita kaikille pariskunnille, vaan mielestäni jokaisen idean pitää olla hääparin näköinen. Sen takia kommunikaatio on tärkeää, ja koitankin potrettikuvausten aikana keskustella kuvattavien kanssa siitä, miten he kunkin tilanteen kokevat itse.
Jan Sundman Photography
 Mieleenpainuvin hetki tähänastisista hääkuvauksistasi?
Tällaista onkin vaikea valita, sillä mieleenpainuvia hetkiä syntyy joka kesä, ja usein myös tuntuu, että "viimeisin on aina paras".
Sanoisin kuitenkin, että ehdottomasti yksi mieleenpainuvimmista hetkistä kuvauksen kannalta toistaiseksi löytyy tämän vuoden keväältä. Olin pääkaupunkiseudulla kuvaamassa hääjuhlia, joissa kuvasin loppuillan tansseja. Otin normaaliin tapaani kuvia vauhdikkaista tansseista, kunnes yhtä äkkiä tajusin tilanteen ainutkertaisuuden.
Vain muutamaa henkilöä lukuunottamatta lähes kaikki juhlavieraat olivat tanssilattialla. Siellä oli niin eläkeläisiä, keski-ikäisiä, nuoria kuin pieniä lapsia. Kylki kyljessä, vieri vieressä kaikki tanssivat toistensa kanssa vuoronperään ristiin, ja taustalla bändi soitti vanhempaa rock-musiikkia.

Jotenkin se hetki kuvasti parhaalla mahdollisella sitä, mitä hääjuhla on parhaimmillaan: kaikkien juhla, vauvasta vaariin. Se hetki on painunut muistikorttini lisäksi mieleeni. Sellaisten hetkien takia haluaa herätä kesälauantaisin kukonlaulun aikaan pakkaamaan autoa täyteen kameratarvikkeita. Sellaisten hetkien takia haluan kuvata häitä vielä vuosienkin päästä.
Jan Sundman Photography
 Mitä unelmia sinulla on (hää)valokuvaamiseen liittyen?
Unelmani on tehdä häävalokuvauksesta itselleni ammatti. Se ei ole Suomessa helppoa, mutta silti mahdollista. Lisäksi haluaisin tulevaisuudessa kuvata häitä myös ulkomailla. Olisi mahtavaa nähdä, miten esimerkiksi aasialainen tai pohjois-amerikkalainen hääkulttuuri eroaa suomalaisesta.

Jan Sundman Photography
Jan Sundman Photographyyn pääset tutustumaan täällä. Jan kirjoittaa myös omaa blogia.

| HÄÄKUVAUSARVONTA |


Oletko sinä tai tuttavasi menossa naimisiin "offseasonilla" eli loka-huhtikuussa 2014-2016? Nyt sinulla kahdella onnekkaalla (muutos tekstiin 24.9.) on mahdollisuus voitaa Jan Sundmanin koko päivän dokumentaarinen häävalokuvaus talvihäihin 200€:n alennuksella! Yhden kuvauspaketin hinnaksi tulisi siis super-edullinen 600€ (: Arvonta on käynnissä blogissani 31.10. asti. Osallistua voit max kahdella arvalla: 1 arpa: kommentoimalla kommenttikenttään nimimerkkisi, sähköpostiosoitteesi. Lisäarpa: jakamalla postauksen omassa blogissasi tai muussa sosiaalisessa mediassa. Ilmoitathan kommentissa, kuinka monella arvalla osallistut.

Hääkuvauksen voitto on lunastettava offseason-kaudella eli loka-huhtikuussa vuosina 2014-2016. Halutessaan palkinto on mahdollista vaihtaa myös toiseen kuvaukseen (asiasta sovitaan erikseen valokuvaajan kanssa) tai palkinnon voi lahjoittaa toiselle henkilölle. Matkakorvauksista neuvotellaan myös valokuvaajan kanssa erikseen, joten Keski- ja Pohjois-Suomessa asuviakin rohkaisen osallistumaan! (:

Onnea arvontaan! (:

21 kommenttia:

 1. Vau, upeita kuvia! Mukana arvonnassa kahdella arvalla, jaan linkin Facebookissa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on tosi upeita mustakin! (: Harmi, etten itse voi osallistua arvontaan. Voi sitä onnekasta, joka voittaa (:

   Poista
 2. Jako fb, joten kaksi arpaa :) Ida Manninen e1201182@edu.vamk.fi

  VastaaPoista
 3. Tääkin osallistuu kahdella arvalla, linkki jaettu FB:n hääsivustolla. :) satu@hulkkonen.fi

  VastaaPoista
 4. Jaettu facebookissa eli kahdella arvalla osallistun :) arola.outi@gmail.com

  VastaaPoista
 5. kikatin@hotmail.com. häät tammikuussa 2015 ♡

  VastaaPoista
 6. henriikka.rajanen@hotmail.com, meillä on häät tammikuussa 2015 :-)

  VastaaPoista
 7. Mukana arvonnassa! Pauliina.kuukka@edu.hel.fi.

  VastaaPoista
 8. Hih, minä osallistun kahdella arvalla! :)

  VastaaPoista
 9. Vau ! Mukaan arvontaan :)
  tiiakemppi@hotmail.com

  VastaaPoista
 10. Yhdellä arvalla, Tuuli, tuuli.tanninen@gmail.com

  VastaaPoista
 11. Osallistun kahdella arvalla :) satu, satuannika81@hotmail.com

  VastaaPoista
 12. Osallistun yhdellä arvalla, krista.isosomppi@gmail.com. Meilläkin häät talvella 2016 <3

  VastaaPoista
 13. Osallistun yhdellä arvalla, häitä juhlitaan helmikuussa 2016! ^.^ moarepo@gmail.com

  VastaaPoista
 14. Osallistun yhdellä arvalla :) marru_04@hotmail.com

  VastaaPoista
 15. Vau, ehdottomasti mukana arvonnassa, häät kun on tiedossa helmikuussa 2016!
  Osallistun yhdellä arvalla, Minna, leppanen.minna1@gmail.com :)

  VastaaPoista
 16. Osallistun yhdellä arvalla! Häät ovat helmikuussa 2016 :) pauliina_alatalo@hotmail.com

  VastaaPoista
 17. Mä luin tän jo aiemmin ja noi kuvat on ihania, mutta koska meillä on jo kuvaaja, mua hieman jarrutteli toi 600 euroa (joka on hyvä tarjoushinta, mutta iso raha kuitenkin). Nyt huomasin sitten tuon huomautuksen, että kuvaajan kanssa voi sopia jostain muistakin kuvauksista eli ehkä me voitaisiin voiton osuessa kohdalle sopia jotain muuta kuvaajan kanssa. Uskallauduin siis lopulta osallistumaan arvontaan :)

  Häät on piakkoin vuoden vaihteen jälkeen. Mukana arvonnassa kahdella arvalla, honeybun.lecter(at)gmail.com

  VastaaPoista
 18. Ehdottomasti mukana arvonnassa! Häät 7.2.2015

  (osterin@gmail.com)

  VastaaPoista
 19. Mukana arvonnassa yhdellä arvalla (purppurasade@gmail.com) :)

  VastaaPoista

Suuri kiitos kommentistasi (: